Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
27. júl 2020

Objav chute Indie s cestovateľmi z Travelistanu

Indický týždeň na Bistro.sk prináša rozmanité chute Indie. Táto ázijska krajina je kolískou nielen starovekých civilizácií, ale aj tradičného indického jedla. Pestré chute sú vlajkovou ľoďou každodenného života Indov. Kultúru, ale hlavne zvyky a jedlá nám priblížia chalani z Travelistanu - Martin Navrátil a Peter Hliničan, ktorý Indiu pochodili krížom-krážom. Viac o Dovolenke na tanieri v Indii sa dozvieš tu.

 

 

Ahojte chalani, tešíme sa, že nás sprevádzate Indickým týždňom! Všetci vás poznajú zo sociálnych sietí, kam pridávate fotky z celého sveta, no nás by zaujímalo ako sa vlastne začala vaša cestovateľská horúčka ?

 

Obaja cestujeme nejaký ten piatok. Dalo by sa povedať, že podstatnú časť v našom živote sme neustále na cestách. Niekedy aj 8 mesiacov v roku. Obaja sme dlho pracovali v cestovnej kancelárii a po určitom období sme sa rozhodli, že založíme vlastný cestovateľský blog, kde budeme ľuďom dávať rady, tipy a cestovateľské itineráre, podľa ktorých by si cestovatelia vedeli vyskladať aktívnu dovolenku. 

 

V koľkých krajinách ste boli?

 

Ja som navštívil cez 170 krajín sveta a Peťo sa blíži k magickej hranici 100. Ale my necestujeme, aby sme odškrtávali krajiny, ale tým, že cestujeme ako blázni, tak sme dosiahli takéto čísla.

 

 

Koľkokrát ste boli v Indii? Čo vás na tejto krajine najviac zaujalo?

 

Obaja sme navštívili Indiu niekoľko krát. Ani nevieme presné číslo. Každou návštevou Indie sa tá krajina viac a viac vryje do pamäti a nevieš sa od nej odpútať. Vážne niekedy nevieme, čo bolo lepšie. Hranica medzi Pakistanom a Indiou, kde každý boží deň ľudia v tisícoch pozorujú uzatváranie hraníc? Alebo najväčší sviatok na svete, kde príde cez 100 miliónov ľudí? Či mesto Varánásí, kde to vyzerá ako v stredoveku? Či Himaláje alebo biele pláže na Andamanských ostrovoch? Je tam toho toľko, že jeden život ti nestačí na objavovanie tejto krajiny.

 

Ak by ste mali niekomu odporučiť niečo netradičné, resp. menej známe z indickej kuchyne, čo by to bolo?

 

Ufff, dobrá otázka. Určite vyskúšajte takzvaný afgánsky kebab, ktorý je plný rôznych druhov korenia a podáva sa s cesnakovým chlebom. Ten, kto má rád sladké, určite mu zachutí gulab jamun. Sú to vyprážané guličky zo sušeného mlieka a múky, ktoré sa vypražia a naložia do cukrového sirupu. Veľká mňamka. A ten kto hľadá nejaký tradičný nápoj, tak okrem čierneho čaju nech vyskúša lasi. Ide o mliečny nápoj do ktorého sa dajú oriešky alebo šafrán či…, proste každý Ind tam dá niečo iné :)

 

TIP: Mango Lassi môžeš vyskúšať napríklad v Punjabi Dhaba.

 

 

Z ciest po Indii musíte mať veľmi veľa zážitkov. Spomeniete si na nejakú vtipnú príhodu s jedlom, čo vám utkvela v pamäti?

 

V niektorých častiach Indie sa je s pravou rukou. Keď som v severozápadnej časti Indie hľadal príbor, tak sa Indovia čudovali, že prečo chcem jesť nejakou lyžičkou, keď Šiva nám dal ruky :). Preto sa často stáva mimo klasických turistických trás, že jedlo príde bez príboru. Vtedy si treba len umyť ruky, postupne jedlo zmiešať s ryžou a naberať chlebom.

 

 

Na záver posledná otázka - aké indické jedlo by ste si objednali cez Bistro.sk?

 

Jednoznačne Navratan korma, čo je 9 druhov zeleniny v šafránovej omáčke s ryžou basmati. Dobrú chuť!

 

TIP: Navratan korma môžeš vyskúšať napríklad v Royal Kashmir restaurant.

 

 

Chalanom ďakujeme za odpovede a prajeme ešte veľa cestovateľských zážitkov!