Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
03. august 2020

Cestovanie nazývam mojou školou života, hovorí travelblogerka Juli

Keď sa povie Ázia, môžu sa nám vybaviť najrôznejšie asociácie: veľmi veľa ľudí, pláže, ryža... Ázia však nie je len to. Ázia je najväčším svetadielom na svete, čo znamená, že na svojom širokom území sýti značné množstvo zaujímavých kultúr. Svoje o tom vie aj svetobežníčka Juli z Košíc, ktorá si Áziu zamilovala hneď z niekoľkých dôvodov. O svojich zážitkoch a nielen o nich nám porozpráva v rámci Ázijského týždňa na Bistro.sk.

 

 

Ahoj Juli! Sme veľmi radi, že sa dnes s tebou môžeme rozprávať o tvojich mimoriadne zaujímavých zážitkoch z Ázie. Zaujímalo by nás, ako si sa k cestovaniu dostala a ako začali všetky tvoje dobrodružstvá.

 

Ahoj! Moje meno je Juli, pochádzám z Košíc a cestovaniu som na plnej čiare prepadla v 18 rokoch. Len pár dní po maturite som odcestovala na leto do Grécka a odvtedy si slobodu na cestách užívam, čo mi sily stačia. Navštívených mám 31 krajín a dlhodobo som žila na miestach ako Praha, Bangkok, Padang (západná Sumatra), Bali či Sydney. Cestovanie nazývam mojou školou života, pretože to, čo sa učím na cestách, ma veru nenaučila žiadna iná škola. :)

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

🇸🇰 Hovorí sa, že sa nemáš pozerať späť aby si dokázal napredovať! Ale ja to robím! Aby som si sama pripomenula ako ďaleko už som pri dosahovaní mojich cieľov 👌❤️ . 🇺🇸 They say never look back, if you really want to keep moving on! But I do! Just to reminds myself how far am I to reach all my goals! 👌❤️ . Captured by one amazing #balibabe 😍 @verees . . . #jasomlaska #dnesdumem #quoteoftheday #mudrajakradio #dreambig #slovakgirl #czechgirl #explorewomen #wanderlust #slovakblogger #travelblogger #influencer #lifestyleblogger #lifeisbetterinbikinis #bali #zijembali #dnescestujem #dnesletim #gadotravels

Príspevok, ktorý zdieľa Juliana Antožyová (@life_is_better_in_bikinis),

 

Keďže si svojho času žila na rôznych miestach v Ázii, musela si si vytvoriť k tomuto svetadielu pevný vzťah. Určite ti nejaký región musel padnúť do oka. Povieš nám o tom viac? Aké sú tvoje nezabudnuteľné zážitky z Ázie?

 

Ázia, špeciálne tá juhovýchodná časť, je moja srdcovka! Prvýkrát som do Ázie priletela na výmenný študijný pobyt počas štúdia vysokej školy a zamilovala som sa do nej natoľko, že som len mamine domov telefonovala, že si ruším spiatočnú letenku do Európy a v Ázii sa ešte chvíľu zdržím. Moje “ešte chvíľu zdržím” nakoniec trvalo presne 4 roky, počas ktorých som okrem iného našla druhý domov v Indonézii na Bali. Z juhovýchodnej Ázie mám precestovaný poriadny kus a za nezabudnuteľné považujem zážitky ako dobrovoľníctvo v sirotinci v Kambodži, backpacking v oblasti Sapa vo Vietname alebo výstup na sopku Mt. Batur na Bali.

 

TIP: Objav nové chute v Restaurant Peking Trnavská z Bratislavy!

 

A čo ázijská kuchyňa? Aký máš vzťah k nej?

 

Na ázijskej kuchyni ma veľmi baví jej rozmanitosť, farby, vône a to, že je vhodná aj pre vegetariánov, medzi ktorých patrím už vyše 10 rokov. Tiež sa pri príprave väčšiny jedál nešetrí s chilli a pikantné ja veru veľmi môžem!

 

Kedy si ju prvýkrát ochutnala a vďaka čomu sa ti zapáčila?

 

Ázijskú kuchyňu som začala spoznávať po presťahovaní sa z Košíc do Prahy, kde som jej "prepadla". Ako prvé som skúšala vietnamské polievky Pho, thajské curry či sushi, ktorému som ale na chuť prišla až po niekoľkých pokusoch. Páči sa mi, že príprava ázijských jedál pozostáva väčšinou z čerstvých surovín.

 

TIP: Ochutnaj vietnamskú polievku Pho z Pho Viet z Košíc!

 

 

Aké konkrétne jedlá máš najradšej? Ako často cestuješ do Ázie prostredníctvom svojho taniera?

 

Mám veľmi rada už spomínané thajské curry, ryžové rezance, čerstvé rolky v ryžovom papieri, papájový šalát, bagety banh mi a totálne zbožňujem indonézsku kuchyňu. V tej mám po rokoch na Bali niekoľko favoritov, na ktorých si polahodia moje chuťové poháriky. Áziu na tanieri navštevujem často a v priemere je to približne 3x týždenne.

 

Ak by si mala niekomu odporučiť niečo netradičné resp. menej známe z ázijskej kuchyne, čo by to bolo?

 

Šalát GadoGado! Aj ten patrí medzi závislosti, ktoré som si doniesla z Bali. Ak vám zachutí tento šalát, tak sa ho doslova neviete dojesť. Preklad názvu GadoGado by mohol byť mix-mix a ide o zmes čerstvej zeleniny, varenej zeleniny, tofu, tempehu, vajíčka a špeciálnej arašidovej zálievky. Práve tá by mohla byť kameň úrazu a buď vám veľmi chutí alebo sa s ňou, bohužiaľ, neskamarátite. Ak sa teda ocitnete v reštaurácii, kde bude na menu GadoGado šalát, dajte mu šancu a mne už len zostáva veriť, že bude na svete o jedného GadoGado fanúšika viac. :)

 

TIP: Ak si z Košíc, daj si Bum Bo Nam Bo s tofu alebo s mäsom z Pho Yo!

 

 

Máš nejakú vtipnú príhodu s ázijským jedlom?

 

Lásku k chilli zdieľam s jednou z mojich najlepších kamošiek, ktorá ma prišla navštíviť počas života v Bangkoku. Zobrala som ju na obed do vychýrenej reštaurácie na tradičné padthai. Už pri objednávaní sa nás pani čašníčka opýtala na to ako veľmi pikantný by sme si náš obed želali mať. Zvolili sme pikantnosť 3/5 s tým, že predsa len už sme na to chilli zvyknuté. Omyl! Bolo to asi najpálivejšie jedlo môjho života. Nevedeli sme padthai dojesť, sčervenali nám tváre, tiekli slzy a bavila sa na nás, turistkách, celá reštaurácia vrátane pána kuchára.

 

Ak by si si mala objednať ázijské jedlo z Bistro.sk, ktoré by to bolo?

 

Na Bistro.sk je celkom slušné zastúpenie ázijských reštaurácií. Mne osobne veľmi chutí v Pho Yo Košice, kde si najčastejšie dávam Bum Bo Nam Bo s tofu, cestoviny Udon s tofu alebo šalát s mangom Goi veggie verziu. Ak mám chuť na polievku Pho, tak tú varia asi jednu z najlepších v meste v reštaurácii Pho Viet. Okrem toho z Pho Viet ešte odporúčam šalát s tofu. Posledným favoritom z Bistro.sk, ktorého mi nedá nespomenúť je reštaurácia Batao v OC Galéria. Z Batao si vždy veľmi pochutnám na tofu v paradajkovej omáčke s ryžou alebo klasike ryžových cestovinách. Och, len vám tu o tom píšem a až mi vyhladlo! :)

 

Ďakujeme Juli za pestré odpovede! Prajeme veľa nových cestovateľských skúseností!