Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.

Najhoršie zistenie: TOTO v skutočnosti jeme!

11.03.2015

Zjedli by ste zelenú kukuricu, modré keksíky alebo fialové maslo? Napriek tomu, že tieto kúsky zafarbené latexovou farbou sú nejedlé, myšlienka projektu je vskutku zaujímavá.

 

Istý fotograf už nemohol počúvať o tom, ako sa jeho priatelia rozprávajú len o jedle. Jediná téma, ktorú rozoberali bolo, čo je zdravé, čo je nezdravé, prečo je to chutné alebo nechutné. A tak sa rozhodol dať na vec svoj vlastný pohľad. 
 
Po zistení, že takmer všetky potraviny okolo neho sú umelo zafarbené, dostal nápad. Bežne dostupné jedlo nafarbil latexovou farbou a poukladal na taniere. Urobil v podstate rovnakú vec, akú robia výrobcovia - zafarbujú potraviny, aby vyzerali krajšie. Upozornil tak na problém dofarbovania potravín na ich "prirodzenú" farbu. Zjedli by ste však niečo takéto? 
 

 

 

Umelé farbivá pridávané do potravín sú mimoriadne škodlivé. Čím skôr si túto skutočnosť uvedomíme, tým skôr prestaneme škodiť sami sebe. 

 

Samotní odborníci často varujú pred umelými farbivami, ktoré nám spôsobujú celý rad zdravotných problémov od výražok, akné, ekzémy ako i problémy s dýchaním. 

 

Položme si otázku: ,,Vieme čítať etikety na potravinách?" Priznávame, my nie, no je najvyšší čas sa to naučiť. 

 

 

 

TOTO sú Éčka, ktoré máme na tanieri najčastejšie: 

 

E104 - nazýva sa tiež aj chynolínová žltá a nájdete ju väčšinou v cukríkoch, sladených nealko nápojoch ale aj v zmrzline, koláčoch a v pudingu. V Amerike a v Japonsku toto farbivo dokonca úrady zakázali. 

 

E102 - odborníci mu hovoria tatrazín. Toto žlté syntetické farbivo sa nachádza v pečive, ale aj mliečnych výrobkoch, horčici a aj niektorých obľúbených detských žuvačkách. Toto farbivo stojí za vznikom rozličných alergií, najmä u detí. Naše telo toto farbivo znáša veľmi negatívne. Často sa objavujú senné nádchy, bolesti hlavy, silný kašeľ a dokonca aj vznik detskej hyperaktivity je pripisovaný tatrazínu. 

 

E122 - pod krycím názvom azorubín je červené farbivo ukryté najmä v konzervách s ovocím, ale aj nealko či alko nápojoch ale aj instantných polievkach, lekvároch, krupici a tiež v rôznych limonádach. Azorubín nám spôsobuje časté kožné problémy a taktiež je jedným z pôvodcov detskej hyperaktivity. 

 

E110 - pomarančovožlté farbivo ukryté v sladkostiach, žuvačkách, marhuľovom džeme, ale aj v sáčkových polievkach a zmrzline je mimoriadne nebezpečné. Spôsobuje silné alergie, astmu, hyperaktivitu u detí a dokonca údajne stojí za vznikom nádorových ochorení obličiek. Táto látka je prísne zakázaná v Nórsku a Fínsku a možno sa jej zákazu dočkáme aj my nariadením od Európskej únie. 

 

E124 - je jasnočervenej farby, obsahujú ho najmä želé cukríky, ktoré deti tak veľmi obľubujú a neuveríte, ale aj rybacie konzervy. E124 sa nazýva aj košenilová červená a je silným pôvodcom alergií a astmy. 

 

 

Ak by sme sa chceli umelým farbivám úplne vyhnúť, neostáva nám nič iné, len jesť potraviny vypestované vo vlastnej záhradke, ideálne by sme sa mali snažiť jesť čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny. 

 

Držme si palce, aby sme každodenné boje s Éčkami dokázali vyhrávať. 

 

Zdroj:

Text: Bistro.skLawrie Brown

Foto: Lawrie Brown