Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
08. november 2017

Dominik Hopjak radí, ako zredukovať hmotnosť

Dominik Hopjak, ako kondičný a crossfit tréner, sa v praxi často stretáva s rôznymi požiadavkami klientov ohľadne formovania postavy. Jedných snom je nabrať svalovú hmotu, či už objem alebo naopak vyrysovať postavu. Iní naopak, chcú pár kilečiek zhodiť a spevniť postavu. Cvičenie je jedným z nástrojov, ako sa k obom cieľom dostať. Hlavnou zložkou je, ale, úprava stravy pre konkrétny cieľ. V tomto článku vám Dominik prezradí pár tipov, ktoré pri chudnutí naopak zaberajú

 

Dominik Hopjak radí, ako zredukovať hmotnosť

 

Ako kondičný tréner sa, každodenne stretávam s ľuďmi, ktorých cieľom je buď schudnúť, vyformovať postavu, vysekať, vyrysovať, alebo inými slovami znížiť percento tuku a redukovať telesnú hmotnosť.

Mnohým z mojich klientov,  pomohlo vysvetlenie základných princípov racionálneho stravovania prípadne redukcie hmotnosti.

Ešte pred tým, ako sa dozvieme princípy, musíme spoznať „intro“ v podobe základného rozdelenia živín. Pre mnohých to bude malá rovnica o 3-och neznámych, no bez toho by sme sa nepohli ďalej: 

Živiny môžeme rozdeliť na 3 skupiny

○ Cukry

○ Tuky

○ Bielkoviny

 

Cukry (sacharidy) sú najpohotovejším zdrojom energie pre potreby organizmu a pre niektoré tkanivá sú primárnym a bezprostredným zdrojom energie (mozog, ...). Spálením 1g glukózy sa uvoľňuje 17,1 kJ (4,1 kcal). Sacharidy tvoria najobsiahlejšiu časť našej stravy.

Tuky predstavujú najväčší zdroj energie pre organizmus. Z 1 g tukov sa uvoľňuje až 38,9 kJ (9,3 kcal). Optimálny denný príjem tukov je 1 až 1,5 g/kg telesnej hmotnosti v závislosti od športovej aktivity. Tuky sú veľmi dôležitou zložkou potravy, plnia viacero dôležitých úloh v organizme:

○ tvoria energetickú rezervu organizmu,

○ umožňujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (A,D,E,K),

○ plnia termoregulačnú úlohu.

Z hľadiska zdravého stravovania je dôležitý optimálny pomer medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi.

Bielkoviny, ktorých denná potreba prepočítaná na telesnú hmotnosť závisí od veku, pohlavia, pohybovej aktivity, sa pohybuje v rozmedzí 1 až 2 g/kg. Bielkoviny majú viacero významných funkcii: stavebné a ochranné, transportné a skladovacie, mechanicko-chemické, regulačné, obranné. Rozdeľujú sa na rastlinné a živočíšne.

Samozrejme, k ďalším veľmi dôležitým zložkám výživy patrí i skupina vitamínov a minerálov
 

Princípy stravovania s cieľom redukcie hmotnosti

○ Princíp hladovanie nie je riešenie!  – Treba si uvedomiť, že metabolizmus a hormonálny systém každého jedinca je ovplyvnený vonkajšími stresmi, či už je to fyzická záťaž, stres, ako aj prijímanie potravy. Preto je veľmi dôležité správne si nastaviť metabolizmus tak, aby sme dosiahli požadované výsledky. Mojim odporúčaním je pravidelný príjem potravy v 3-4 hodinových intervaloch.

Princíp hmotnosť jedla (ktoré prijmem naraz) neobsiahne viac ako 500g  – Týmto princípom vylúčime prejedanie sa veľkými porciami (rozťahovaniu žalúdka) a hlavne si začneme uvedomovať skutočnosť, aké množstvo nám naozaj stač, aby nám zbytočne nejedli oči.

Princíp pomeru zloženia stravy  – Jeden z princípov, ktorý je pre niekoho veľmi ťažko ustrážiteľný, je práve množstvo prijatých sacharidov a bielkovín v pomere  1,3 : 1, čo znamená, že na 7 g bielkovín Vám pripadne zhruba 9 g sacharidov. Tento výpočet nie je úplne najjednoduchší, v prípade, že si jedlo nepripravujeme sami. Preto je dobré, dodržiavať aspoň zásadu, a to, že v každom jedle, ktoré budeme prijímať počas dňa, budú bielkoviny zastúpené (či už to bude na raňajky aspoň kúsok tvarohu, na obed porcia masa alebo na večeru konzerva tuniaka, ...). Všetko sa počíta :)

Princíp zdravých tukov – Je potrebné prijímať zdravé tuky (orechy, avokádo, olivový olej, ...) v množstve zhruba 1,5 g na 1 kg telesnej hmotnosti.

Princíp hydratácie - Byť stále dostatočne hydratovaný. Udržať si celkový príjem tekutín niekde okolo 2 až 4 litrov.

Princíp eliminácie nezdravých cukrov - Eliminovať príjem jednoduchých cukrov a potravín s vysokým glykemickým indexom.

Princíp energetického výdaju - Uvedomiť si svoj energetický výdaj v danom dni. Rozdeliť si dni na:  aktívne (tréningový deň) a neaktívne (netréningový deň) a podľa toho regulovať príjem sacharidov (napr. Viem, že dnes poobede ma čaká tréning v posilňovni, na obed si teda doprajem o jeden kopček ryže viac.)

○ Princíp vitamínov - Preferovať zdroj vitamínov skôr zo zeleniny ako z ovocia.

○ Princíp jedného pôstneho dňa - Jeden deň v týždni si udržať pôstny deň (prijímať iba tekutiny).

○ Princíp pestrosti stravy - Udržať si pestrosť a rozmanitosť stravy. Nestravovať sa jednotvárne. 

○ Princíp eliminácie alkoholických nápojov - Eliminovať príjem alkoholických nápojov je veľmi dôležitý pri redukcií hmotnosti.

 

Pondelok

Obed > Bono: Milánska polievka,  Beef soté so 100g ryže

Večera > Taj MahalDaal makani

 

Utorok

Obed > Amigos: Paradajkový krém,  Kuracie prsia grilované

Večera > Alte CafeBruschetta al pomodoro 

 

Streda

Obed > Maiko SushiMiso Shiro, 4ks Sashimi Maguro + 4 ks sashimi sake

Večera > Bamba LinaKurací gyros

 

Štvrtok

Obed > Hostinec u smädného škorca: Cesnačka so syrom a s opraženým chlebom, zeleninový šalát s kuracím mäsom, pizza chlebíkom a dressingom

Večera > Čínska reštaurácia MandarínMäsová polievka so zeleninou a opekané krevety

 

Piatok

Obed > Gemma Cafe and Restaurant: Šampiňónový krém, Insalatona Roma Re 

Večera > Pizzeria IDANKAPizza Hawai

 

Sobota

Obed > Krušovice Restaurant: Slepačia polievka, Bravčové medailóny s bylinkovým maslom a  kapustovým šalátom

Večera > Pizza AligatorSedliacky šalát

 

Nedeľa

Pôstny deň - piť len nesladené tekutiny, (bylinné čaje, šťavy, voda)

 

Veľký test denného menu v Žiline