CURRYWURST: BERLÍN, NEMECKO
Nakrájaná bravčová klobáska s karí omáčkou a kečupom. Iste, iste, teraz si možno poviete nič moc. No ak ste už mali česť ochutnať túto dobrotu, tak viete, že klobáska a sladkastá omáčka tvoria spolu niečo prudko návykové.
JAHŇACÍ KEBAB, TEL AVIV, IZRAEL
Kvôli tomuto sa budete chcieť vrátiť, povedzme, na Camel Market. Mäkký pita chlieb je plnený mletým jahňacím mäsom, tahini omáčkou, petržlenom, zeleninou a štipkou mletého koriandru.
FRENCH FRITES, BRUSEL, BELGICKO
Možno vás zaskočí fakt, že národným jedlom Belgičanov sú vysmážané zemiaky, no nedajte sa zmiasť. Predávajú sa vo vkusných papierových kornútoch s rôznymi omáčkami. Je to do slova a do písmena gurmánsky zážitok.
LACHMACUN, ISTAMBUL, TURECKO
Len tak mimochodom, vyslovuje sa to „lachmadžun“ a je to vlastne turecká pizza s jahňacím mäsom. Na niektorých miestach vám mäso do cesta priamo zabalia, takže v skutočnosti budete držať v ruke niečo veľmi podobné ako sendvič.
SUROVÝ SLEĎ, AMSTERDAM, HOLANDSKO
Ochutnať! Je to povinná jazda! Surový sleď s octom, ktorý sa podáva s cibuľkou v marinádovej šťave a chlebom. Nájdu sa aj takí, ktorí ho pokvapkajú trochou citrónu. Netvrdíme, že po tejto dobrote nebudete tak trochu zapáchať, no jedno je isté, chutí božsky.
BUREK, BELGRAD, SRBSKO
Výdatné, jemne okorenené plnené lístkové cesto. Cesto plnia s aromatickým mletým mäsom, špenátom, korenistým syrom alebo tvarohom. Burek si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa. Na raňajky s riedkym jogurtom, ale aj neskoro v noci po žúrke.
MOHINGA, NEPIJADA, MJANMARSKO
Fantasticky chutná a bohatá polievka s ryžovými rezancami. Prosto ázijské nebíčko v papuľke. Perlovka alebo ako chcete, kuchynský cesnak, banánové semienka koriander a aj ryby sa do tejto polievky dostanú.
ARANCINI, PALERMO, TALIANSKO
Ryžové guľky plnené mäsom alebo syrom sa podávajú na Sicílii s rôznymi omáčkami. Horúce a sýte jedlo v jednom. Buon appetito!
BURRITO, EL PASO, MEXIKO
Typické jedlo pre severné Mexiko a štáty Ameriky pri mexických hraniciach. Slovo burrito v preklade znamená "malý oslík". A prečo toto pomenovanie jedla? V dávnych časoch veci, ktoré nosili na chrbte somári, zabalili do textilu presne takým spôsobom, ako teraz plnia plnkou burrito.
HAMBURGER, NEW YORK, USA
Zrejme nikomu nemusíme vysvetľovať, o čo tu ide. Každopádne však stojí za zmienku, že mnohí ľudia spájajú hamburger automaticky so Spojenými štátmi. Skutočne však hamburger má za sebou dlhú cestu. Až tri kontitnenty, Ázia, Európa a Amerika zohrávali dôležitú úlohu pri formovaní burgra a ako prvý, "pagáč z mäsa" pripravil majiteľ rímskej reštaurácie v rímskej ríši.
Zdroj: tizdolog