Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
16. január 2019

Ach tá etiketa, ako na ňu?

Dnes už etiketa stolovania nepodlieha takým prísnym pravidlám ako kedysi. Ale napriek tomu i dnes je zachovávané určité správanie pri stole. Napríklad stále je neprijateľné hovoriť s plnými ústami, či opierať sa lakťami o stôl. Aby sme teda neskĺzli úplne mimo bontónu, tu sú niektoré tipy, ako sa správať pri stole podľa spoločenskej etikety.

Jedlo

Občas sa môžeme dostať do situácie, pri ktorej nie sme si istí, kedy začať jesť. Nechceme predsa vyzerať ako niekto, koho práve vypustili z hladomorne. Je to jednoduché. V reštaurácií platí pravidlo, že je potrebné počkať, kým prídu všetci zúčastní. Pri súkromnej večeri u niekoho doma, sledujeme hostiteľa -  keď začne on, vtedy je ten správy čas aj pre nás. 

Ďalším problémom, s ktorým môžeme bojovať pri formálnom stolovaní, je  použitie príboru. Nie, že by sme nevedeli jesť vidličkou. Nepochybujem, že to úspešne zvládame všetci. Problém nastáva, ak sa nám zdá že tých vidličiek,  nožíkov a lyžičiek rôznych veľkostí, máme na stole priveľa. Ale aj tu si stačí zapamätať jedno jednoduché typické pravidlo. Musíme začať príborom najviac vzdialeným od taniera a postupovať smerom k tanieru.

Pokiaľ, ale nie sme si istí, stačí nenápadne sledovať hostiteľa. Mali by sme mať  na pamäti, že by sme nikdy nemali upozorňovať na seba tým, že očividne porušujeme pravidlá stanovené spoločnosťou. 

Jedlo

A tu je zhrnutie najdôležitejších pravidiel etikety, ktoré by sme mali dodržiavať pri formálnom stolovaní:

1. Ešte pred usadím sa k stolu je potrebné vypnúť si  mobil. Je neprípustné telefonovať alebo písať správy v spoločnosti iných.

 

2. Nikdy nehovoríme s jedlom v ústach. Toto pravidlo je nám  známe už od čias škôlky a stále platí. Je to neslušné aj v prípade, keď nám niekto položí otázku. Treba počkať, kým prehltneme  a potom odpovieme.

 

3. Pred dochutením  je nutné jedlo vždy ochutnať. Pokiaľ tak neurobíme, môžeme tým uraziť hostiteľa. Ak stolujeme s potenciálnym zamestnávateľom, ten nás zas môže vnímať ako niekoho, kto koná bez toho, aby vedel fakty. A to by sme určite nechceli.

 

4. Nikdy sa nenakláňame ponad stôl.  Keď potrebujeme dochutiť jedlo poprosíme o dochucovadlo osobu, ktorá sedí najbližšie k nemu.

 

5. Pre naberanie jedla vždy používame servírovací príbor  a nie svoj.

 

6. Ak je jedlo horúce, nikdy ho neofukujeme. Počkáme niekoľko minút, kým sa trošku ochladí samo.

 

7. Príborový nôž nikdy nevkladáme do úst. Jednak je to proti pravidlám etikety a jednak to môže byť nebezpečné. Takže nikdy, ani keď sme doma sami a po tme.

 

8. Niektoré potraviny sa konzumujú prstami. V tomto prípade radšej počkajme na pokyn hostiteľa, aby sme zbytočne nevzbudzovali priveľa pohľadov.

 

9. Ak pijeme z pohára na stopke, držíme ho za ňu.

 

10. Pokiaľ je súčasťou pokrmu aj chlieb, neodhrýzame z neho. Odlamujeme si ho po kúskoch. Tak je to i v prípade, ak je potrebné ho napríklad natrieť. Vždy natierame po jednom odlomenom kúsku.

 

11. Je nutné ochutnať aspoň jeden alebo dva kúsky zo všetkého na tanieri, pokiaľ netrpíme alergiou na dané jedlo. V prípade alergie, samozrejme, toto pravidlo nedodržiavame.

 

12. Pochváľme hostiteľa, ak nám jedlo chutí, ale pokiaľ nie, nevyjadrujme svoj názor. Aj v tomto prípade platí staré známe porekadlo: mlčať je zlato.

 

13. Obe ruky držme nad stolom bez toho, aby sme sa opierali lakťami o stôl.

 

14. Jedzme pomaly. Stolovanie by sme mali dokončiť v približne rovnakom čase ako hostiteľ.

 

15. Vyhýbajme sa akýmkoľvek vydávaním  zvukov pri stole. Čiže žiadne mľaskanie, cmukanie a chlípanie, naozaj nie je vhodné.

 

16. V tomto bode je to trošku komplikované. Čo vo chvíli, keď sa nám  stane nepríjemnosť v podobe rozliateho pohára. V prípade reštaurácie oslovíme obsluhu, ktorá nám s tým pomôže. Ak sa nám to, ale prihodí u niekoho doma, snažíme sa to vyčistiť. Poprípade ponúkneme možnosť profesionálneho vyčistenia.

 

17. Keď dojeme, taniere nechávame na stole.

 

18. Pri stole nikdy nepoužívame špáradlo a už vôbec nie zubnú niť.

 

19. Je prípustné, aby dámy po jedle použili svoj rúž na pery, ale zvyšok make-upu pri stole určite neriešime.

 

20. Vždy musíme počkať, kým hostiteľ oznámi, že stolovanie je ukončené. Potom môžeme vstať od stola.

 

21. Keď skončíme s jedlom, čiastočne zložíme svoj obrúsok a umiestňujeme ho  vľavo od taniera.

 

22. Po skončení už nie je prípustné, aby sme niečo jedli.

 

23. Ak po jedle už nie je nič naplánované, zdržíme sa asi hodinu, než sa rozlúčime s hostiteľom a poďakujeme mu za večeru.

 

Tak čo myslíte, je to zložité? Ak teda náhodou na etiketu absolútne nemáte chuť, pokojne ostaňte doma, objednajte si svoje obľúbené jedlo cez Bistro.sk a v pohode si ho vychutnajte doma hoci aj v posteli. Veď tam nikto od vás bontón určite vyžadovať nebude. Takže bez starostí smelo do objednávania.

 

Zdroj: https://www.thespruce.com/table-manners-and-dining-etiquette-1216971