Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
16. január 2019

Zaujímavosti zo sveta pizze

Pizza je obľúbeným jedlom miliónov ľudí. Vďaka nekonečným možnostiam kombinácie rôznych ingrediencií, si každý nájde tú svoju naj. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, kedy pizza vôbec vznikla? Alebo aká je rekordná najväčšia pizza na svete? V našom článku sa dozviete oveľa viac zaujímavostí, než len to. Tak sa pohodlne usaďte, ideálne s nejakým tým trojuholníkom pizze v ruke a zistite o tejto dobrote viac!

PizzaKam až siaha história pizze?

Na prvej pizzi si pochutnávali už starovekí Egypťania. Pripravovali si slané koláče, rovnakého okrúhleho a plochého tvaru, aký má súčasná pizza. Prvú pizzu, ktorá sa už podobala na tú dnešnú, však konzumovali približne od 19. storočia. Niekedy v tomto období navštívil kráľ Umberto so svojou manželkou Margheritou v Neapole miestnu reštauráciu, kde im na ich počesť chceli pripraviť niečo špeciálne v národných farbách Talianska. A tak im priniesli pizzu s paradajkami, oreganom, bazalkou a mozzarelou! Dostala názov práve po kráľovnej Margherite a do dnes sa vďaka svojej obľúbenosti ponúka všade na svete.

 

Aká je najväčšia pizza na svete?

Titulom najväčšej pizze na svete sa pýši dielo 5 talianskych kuchárov z Ríma. Podarilo sa im upiecť pizzu v neuveriteľnej veľkosti 13 000 štvorcových metrov. Jej upečenie trvalo rovné dva dni. Na túto pizzovú kráľovnú sa spotrebovalo celkom 3,6 tony surovín! Ďalšou zaujímavosťou je, že bola celá bezlepková. Stalo sa tak 13. decembra roku 2012, odkedy tento rekord nebol prekonaný a zrejme ani dlho nebude.

 

Kde má pôvod pizza Hawai?

Okolo pizze Hawai sa vedú nekonečné diskusie. Rozdeľuje ľudí na viacero skupín. Jedni tvrdo stoja za tým, že ananás na pizzu nepatrí, ďalší tvrdia, že pizza Hawai je len pre ženy, no mnohí na ňu nedajú dopustiť. A práve to je znakom, že jej autorovi sa skutočne podarilo dosiahnuť touto nezvyčajnou kombináciou sladkej a slanej chuti jeho zámer.  Jej skutočný pôvod je v Kanadskom Ontáriu. Vymyslel ju Sam Panopoulos, ktorého pôvodná verzia obsahovala paradajkový základ s bazalkou a cesnakom, strúhaný syr, kúsky kompótového ananásu a slaninu.

Pizza

Medzinárodný deň pizze

Ako by to vyzeralo, keby táto celosvetovo obľúbená pochúťka nemala svoj deň? Pripadá na 9. februára a v mnohých krajinách sa spája s veľkými oslavami. V Británii, napríklad pripravuje špeciálny tím veľkú pizza žúrku, spojenú s prezentáciou najlepších pizzerií. Návštevníci si môžu pochutnať na tých najlepších kúskoch a vychutnať si poriadnu zábavu sprevádzanú rôznymi hudobnými kapelami.

 

Pizza má vlastné múzeum

Áno, je to tak. Pizza má aj svoje vlastné múzeum. Sídli vo Philadelfii. Nájdete v ňom rôzne predmety, obrazy, dokonca hračky, či komiksy súvisiace s pizza kultúrou.

 

Nekonečné experimenty

Keďže pizza patrí medzi najobľúbenejšie pokrmy na celom svete, neustále vznikajú nové kombinácie chutí. V poslednom čase mnohé reštaurácie začínajú pripravovať pizzu na sladko s chutnou čokoládovou nátierkou či ovocím. Objavili sa tiež dúhové varianty a naopak zámerne tmavá gothic pizza, ktorá na prvý pohľad pôsobí ako zhorená. Nie je tomu však tak. Tmavá farba vznikla experimentom s čiernym uhlím. Pizza svet sa značne rozšíril o ďalšie varianty. Stretávame sa s pizza chlebom, pizza taštičkami, štangľami a mnohými ďalšími špecialitami doplnenými touto obľúbenou chuťou.

 

Dostal si po prečítaní chuť na pizzu? Vyber si našej ponuky a dopraj si pôžitok z lahodnej chuti.