Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
16. január 2019

6 faktov o burgroch, ktoré prekvapia

Predstav si, že práve hryzieš do šťavnatého hovädzieho v dokonale chrumkavej žemli. Kým si v ústach vychutnávaš fantastickú chuť grilovaného mäsa so syrom, upečenou slaninkou, uhorkou, šalátom a omáčkou, skús si položiť otázku. Ako prišlo na svet tak jednoduché, chutné a praktické jedlo? Prinášame ti šesť faktov, ktoré rozšíria tvoje obzory a pripravia chuťové zmysly na pravý kulinársky zážitok.

Testovačka

1. AMERIKA PÔVODOM Z EURÓPY

Americká ikona rýchleho občerstvenia nie je vôbec americká. Mleté mäso vložené do žemle nazývané hamburger má pôvod v nemeckom prístavnom meste Hamburg. Po prvý raz sa o ňom písalo 5. januára 1889 v novinách v americkom meste Walla Walla v štáte Washington. Do USA ho priviezli námorníci a hamburskí robotníci a vysťahovalci, ktorí ho kvôli praktickosti začali vkladať medzi dva plátky chleba a neskôr do žemle.

 

2. SLOVENSKÝ BURGER V NEW YORKU

Kto by bol povedal, že sa niekedy bude predávať slovenský burger v New Yorku? „Vyprážaný“ burger vymyslel istý manželský pár a kombinuje v sebe chute nielen slovenskej, ale aj maďarskej kuchyne. Manželia ho predávajú vo svojej brooklynskej reštaurácii už niekoľko rokov. A v čom tkvie jeho zvláštnosť? Vkladá sa do langošového cesta, v ktorom sa následne aj vypráža. Toto cesto vraj robia podľa starého rodinného receptu už štyri generácie.

 

3. BURGRE ZO SKÚMAVKY

Už si počul, že na trh prichádzajú hamburgery zo skúmavky? Vedci vraj už dokážu vypestovať hovädzie mäso z kmeňových buniek. Takýto hamburger však vôbec nebude lacná záležitosť. Jeden má vyjsť vraj až na 7 000 eur. Podľa prepočtov sa cena môže scvrknúť na 10 eur, ak by sa začalo s jeho priemyselnou výrobou. Keďže len v USA sa ročne skonzumuje viac ako 50 miliárd burgrov, tento výskum sa určite oplatí.

 

4. BURGER PRE SMOTÁNKU?

 Ak máš zvyšných 2045 eur, môžeš si pochutnať na najdrahšom burgri na svete, ktorý je zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. Ponúka ho reštaurácia v holandskom meste Haag. Obsahuje hovädzie mäso z plemena Wagyu a Black Angus, holandského homára, džin s citrusovou arómou a miernou slanou príchuťou, foie gras, bielu hľuzovku, holandský syr Remeker, paradajky, kaviár, francúzsky šalát, iberskú šunku a špeciálny dresing z homára, jamajskej kávy, madagaskarskej vanilky, šafranu a japonskej sóje. Toto všetko je vložené do žemle prekrytej zlatým listom za čosi viac ako 2000 eur.  Pre hladného maličkosť.

Testovačka

5. FAREBNÁ ŽEMĽA

Najväčším trendom v Londýne aj v New Yorku je farebný burger. Je to klasický burger, ale so žemľou zafarbenou potravinárskym farbivom. Ak si chceš vyrobiť také žemle sám, nemusíš do nich dávať farbivo, vystačíš si aj s prírodnými domácimi surovinami. Na červeno a ružovo zafarbíš žemľu vďaka cvikle, na zeleno špenátom alebo práškovým čajom.

 

6. AJ NIEČO PRE „POLYSTYRÉNOŽRÚTOV“

V roku 2015 vyhral hlasovanie o najlepší burger na svete vegánsky burger zo Superiority Burger z newyorskej East Village. V ponuke ho majú ešte stále len za 6 dolárov. Zrejme bude naozaj výborný, keď tromfol všetky mäsové burgre.

 

Aká bola tvoja cesta za poznaním? Možno si po nej zaslúžene vyhladol a dostal chuť na veľký, šťavnatý burger v domácej žemli, dochutený sviežimi ingredienciami.  Vyber si z bohatej ponuky na Bistro.sk a zahryzni sa do toho svojho.  Dobrú chuť.