Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
06. október 2019

Prečo opitým ľuďom chutí viac? Odpoveď je v mozgu

Všimol si si už niekedy, že pitie alkoholu ide ruka v ruke s jedlom? Určite poznáš ten moment, keď sa s priateľmi rozhodneš pre spontánnu párty a po niekoľkých pohárikoch máte na stole otvorené balíky čipsov a objednávate si veľkú pizzu, kebab alebo hranolky. Nemusíš byť ani hladný a do nedzravých dobrôt sa okamžite pustíš. 

 

Ak si si práve teraz uvedomil, že máme pravdu, pravdepodobne premýšľaš, prečo je to tak. Téme alkoholu a jedla sa už neraz venovali aj odborníci a podľa ich výsledkov máme odpoveď hľadať v mozgu. Štúdia uverejnená v Nature Communications naznačuje, že za naším vyjedaním je ukrytý strach z toho, že budeme hladovať. 

 

 

Keďže nad tým, prečo opitým ľuďom viac chutí, jedia aj keď vlastne nie sú hladní a z nejakého neznámeho dôvodu si vyberajú skôr nezdravé jedlá, visel otáznik, rozhodli sa to otestovať na myšiach. Niekoľko dní im podávali určité množstvo alkoholu, samozrejme nie toľko, čo vypije bežne človek. Stav opitosti bol u nich ale zhruba rovnaký, ako je u ľudí po dvoch fľašiach vína. Potvrdilo sa, že myši mali oveľa väčšiu chuť do jedla. 

 

Dôvod je jednoduchý. Alkohol v mozgu aktivuje neuróny AgRP, a to nás núti jesť, pretože máme pocit, že nášmu telu chýbajú kalórie a máme strach, že budeme hladovať. Tieto neuróny sú aktivované aj vtedy, keď sme skutočne hladní a náše telo potrebuje z niečoho získať stratenú energiu. Majú na svedomí zvýšenie apetítu, zníženie výdaju energie a spomalenie metabolizmu. V prípade alkoholu však ide o nejaký klam. 

 

Ako iste vieš, samotný alkohol obsahuje určité množstvo kalórií, a teda je prakticky nemožné, aby spôsobil to, že tvojmu telu zrazu chýbajú. Tým, že začneš popri pití konzumovať aj nezdravé jedlo dosiahneš len ich nadmerný príjem. Čo môže podľa odborníkov viesť až k nadváhe. Obezita a nadmerné pitie alkoholu patria medzi celospoločenské problémy, a preto vedci varujú ľudí pred nevinnými piatkovými večerami. Ak totiž budeš alkohol a nedzravú stravu kombinovať príliš často, výsledkom nebude len ťažké ráno a opica. 

 

 

Myši, na ktorých testovali účinky alkoholu, sa prejedali ešte niekoľko hodín po jeho požití. Aby dokázali priamy vplyv AgRP neurónov na "hlad" počas pitia, vedci svoj experiment zopakovali ešte raz a blokli signály, ktoré neuróny vysielali do mozgu myší. Ich chuť do jedla sa viditeľne zmenšila. Hoci tieto účinky zatiaľ neboli testované aj na ľuďoch, odborníci tvrdia, že výsledok by bol rovnaký. Tieto neuróny sa podľa nich nepochybne rovnako aktivujú aj u ľudí, a teda alkohol aj u nás vedie k prejedaniu. 

 

Ako sa máš teda vyhnúť zbytočnému prejedaniu? Nepreháňaj to s alkoholom, za čo si určite poďakuješ aj sám, keď sa vyhneš ťažkým ránam, a viac cvič. To je podľa odborníkov zaručený recept na to, aby si sa cítil dobre a vyhol sa prípadnej obezite. 

 

Objednaj obrázok