Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
16. júl 2020

Aké japonské jedlá odporúča @janka_travelhacker?

Japonský týždeň na Bistro.sk sa vyznačuje najlepšími východoázijskými reštauráciami v Bratislave a v Košiciach. Veľkým prínosom pre tento týždeň je cestovateľka Janka, ktorá pochodila už toľko krajín, že by o nej mohli natočiť film. Rozhodli sme sa ju vyspovedať. Zaujímal nás samozrejme jej vzťah k Japonsku, ktoré japonské jedlá má najradšej, keď práve necestuje a ako jej to vlastne ide s paličkami.

 

Viac o Dovolenke na tanieri v Japonsku na Bistro.sk sa dozvieš tu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

HOT NEWS 💔💔💔 ZÁKLADŇA LAUDAMOTION VO VIEDNI 🇦🇹 k 30.máju KONČÍ. Pre pasažierov sa ale nezmení nič, Ryanair (materská spoločnosť Laudy) + Malta Air a Buzz Air (ďalšie dcérske spoločnosti Ryanairu) PREVEZMÚ všetky lety. Namiesto lauďáckych Airbusov bude Ryanair lietať Boeingami. . ➡️ Tí, ktorí čakáte na refundy leteniek alebo máte vouchre, sa nemusíte báť. Takisto tí, ktorí máte kúpené letenky s Laudou na najbližšie mesiace. Poletíte, no nie s Laudou 🙏🙋 . Vydýchli sme si, čo? chvíľu to totiž vyzeralo, že prídeme o naše luxusné lacné spoje z Viedne 🥺 Kto máte s Laudou/Ryanairom nakúpené letenky? Kam?

Príspevok, ktorý zdieľa Janka_Travelhacker (@janka_travelhacker),

 

Ahoj Janka! Sme veľmi radi, že nás práve ty sprevádzaš japonským týždňom. Nemáme tú česť sa rozprávať s blogerkou roka každý deň, preto sa ťa spýtame na zopár zaujímavostí. Na začiatok by si sa mohla pár slovami predstaviť niekomu, kto ťa ešte nemal šancu spoznať.

 

Ahojte,  volám sa Janka a veľmi rada píšem o tom ako sa dá cestovať šikovne, lacno a hlavne dávať praktické tipy pre všetkých cestovateľov. Mám za sebou cca 80 krajín, ale časom som to už prestala rátať.

Zameriavam sa najmä na exotické krajiny, ostrovy a zaujímave miesta. Cestujem za zážitkami a novými skúsenosťami. Povedala by som, že mi to otvára hlavu, pretože ma baví zažívať nové situácie a vidieť na vlastné oči ako žijú ľudia v rôznych častiach sveta.

 

Čo ti najviac imponuje na japonskej kuchyni? Čo ťa najviac prekvapilo?

 

Najviac mi určite imponuje, že je to pestrá kuchyňa, od sushi, cez udony, rameny, miso polievky, až po donburi. Samotná kuchyňa ma presvedčila, že Japonsko je perfektná destinácia. Pre mňa osobne je veľmi atraktívna samotná japonská rozmanitosť a pestrofarebnosť. Japonská kuchyňa je previazaná s japonskou kultúrou, a aby človek spoznal japonskú kultúru, musí vyskúšať japonské jedlá.

V Japonsku má každá škola náuku o vedení domácnosti, kde sa žiaci učia variť a robiť základné domáce práce. Jedlo je obrazom kultúry a toho čo Japonci vyznavaju. Japonské jedlo je v UNESCO od roku 2013, práve kvôli tomu, že je tak úzko späté s japonskou kultúrou, ktorá je založená na lokálnych ingredienciach.

 

Povedz nám niečo o tvojom vzťahu k japonskej kuchyni. Kedy si ju prvýkrát ochutnala, aké jedlo si mala? Vďaka čomu si sa do nej zamilovala?

 

Ako prvé jedlo pochádzajúce z Japonska som ochutnala sushi. Dávala som si ho ako oslavné jedlo, pretože kedysi bolo ešte cenovo menej dostupné ako teraz.

Dnes už je sushi oveľa lacnejšie, takže si ho rada objednám častejšie. Už ako tínedžer som vždy musela ochutnať každú exotickú reštauráciu, hneď ako ju otvorili. Určitým spôsobom to bola taká predzvesť môjho cestovateľského života.

 

TIP: Ochutnaj vynikajúce sushi z Geisha Sushi Bar!

 

 

Ako často cestuješ do Japonska prostredníctvom svojho taniera?

 

Pretože málo varím a dosť fungujem na donáškach, japonské jedlo mám aspoň raz za týždeň. Miso polievka, avokádové sushi, donburi a ramen su moje najčastejsie japonské jedlá.

 

Čo najzaujímavejšie je na tvojom bucket liste, ak by si cestovala do Japonska?

 

Na mojom bucket liste by určite nemalo chýbať Tokyo, Osaka, Mount Fuji, rýchlovlak... Do Japonska sa podľa mňa oplatí cestovať práve vtedy, ked kvitnú čerešne - Sakury. Fascinujú ma ich parky a chrámy. Špecialitou pre turistu je stretnutie s jeleňmi v Nara parku. Nádherné pláže a ostrovy Ishigaki, jazero Kawaguchi. Vidím to na dlhý výlet, pretože kratšie ako niekoľko týždňov mi príde až zbytočné. Japonsko je hlavne o ich kultúre a zvykoch, trvá dlhší čas kým to človek spozná.

 

Aké konkrétne jedlá máš najradšej? Ak by si mala niekomu odporučiť niečo netradičné resp. menej tradičné/známe z japonskej kuchyne, čo by to bolo?

 

Zjem všetko z japonskej kuchyne, čo sa nepokúsi zjesť mňa. Jem skoro všetky typy vegetariánskych jedál. Čiže aj čo sa týka japonskej kuchyne mám rada avokádové sushi, udon rezance, sýty ramen, matcha čaj. Ak by som mala niekomu odporučiť niečo nové, boli by to okonomiyaki (špeciálne slané japonské palacinky) alebo tradičné ryžové koláčiky - mochi.

 

TIP: Vyber si zo širokej ponuky japonských jedál z Foodstocku

 

 

Máš nejakú zaujímavú príhodu s japonským jedlom? Ješ polievky z japonskej kuchyne s paličkami alebo lyžicou? :)

 

Aby som bola úprimná, ešte nenastal deň, kedy by som jedla japonské jedlo s paličkami  a nezababrala by som sa od toho :D. Napriek tomu ho vždy jem s paličkami. Na druhú stranu polievku jem tiež paličkami, ale väčšinou neúspešne.

Raz som blicla školu a robila počas nej sushi. Cele doobedie doma som sa ho učila pripravovať a ku koncu som už vedela spraviť veľmi slušné sushi. Keď sa ho snažím pripraviť teraz tak, samozrejme, je od toho zababraná celá kuchyňa.

 

Tuniak alebo losos?

 

Avokádo. :D

 

Wasabi a sójovka zvlášť alebo zmiešané?

 

Zvlášť.

 

Janka, ďakujeme za rozhovor a prajeme ti ešte veľa cestovateľských zážitkov!