Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
24. júl 2020

Čo si nemal Milan Bez Mapy pýtať v Mexiku?

Mexická nátura je známa široko-ďaleko po svete. Poznáme ju nielen z filmov, ale aj zo svetoznámej štipľavej kuchyne. Od aztéckych pyramíd až po El Paso, Mexičania vedia, že jedlo má byť ostré. Viac nám povie o Mexiku a zážitkoch z jeho regiónov cestovateľ Milan Bez Mapy.

 

 

Ahoj Milan! Tešíme sa, že sa môžeme s tebou porozprávať o rôznych mexických skúsenostiach, ktorých máš ty neúrekom. No najprv nám povedz niečo málo o sebe a o tvojom úspešnom blogu.

 

Som zakladateľom cestovateľského blogu Bez Mapy, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek od roku 2013. Dnes patrí medzi najčítanejšie na Slovensku. Síce mám titul zo záhradnej architektúry, cestovanie mi aktuálne imponuje viac. Na svojom zozname mám ku dnešnému dňu 58 krajín, no pre mňa to je iba číslo. Milujem strednú a južnú Ameriku, kým Ázia mi až tak veľmi nie je po srsti. 

 

 

Koľkokrát si bol v Mexiku a aké miesta si tam navštívil? Čo je pre nich typické?

 

Hoci som Mexiko navštívil len raz, strávil som v ňom takmer dva mesiace. Precestoval som známe turistické oblasti ako je Tulum, Mexico City, pyramídy, krásne mesto San Miguel de Allende ale aj na jedlo bohatú Oaxacu na juhu krajiny. Na Mexiku sa mi páči to, že tam hovoria po španielsky (milujem ten jazyk) a tacos by som vedel jesť od rána do večera. Aj som to tak robil :) V Mexiku sú obľúbené takzvané “Taquerie” čo sú reštaurácie, kde dostať iba tacos. Obvykle fungujú tak, že si objednáte tortillu a mäso a všetko ostatné dostanete na stôl a tacos si robíte sami, kým sa vám neminú tortilly.

 

 

Čo ťa najviac baví na mexickej kuchyni a čo ťa prekvapilo?

 

Avokádo. Za všetkým hľadaj avokádo. To milujem. Čo bola pre mňa trochu výzva, bolo čili. Štipľavé veľmi nemusím a aj keď som si v Mexiku vypýtal čokoľvek neštipľavé, čašník na mňa pozeral akoby som ublížil celému jeho mexickému pokoleniu :D Mexické jedlo som mal vždy na zreteli, keď mama doma robila “mexickú fazuľu”. Zmiešala ryžu s fazuľou a poriadne vypeckovala čili. Bratovi to veľmi chutilo, mne nikdy. Samozrejme, tento mamin výtvor má od mexickej kuchyne, chvalabohu, ďaleko :D

 

Aké mexické jedlá máš najradšej?

 

Ak poviem tacos, budem príliš mainstream? Samozrejme, z Mexika nemôžete odísť bez toho, aby ste ochutnali tacos. Vždy mi veľmi chutili aj ich quesadillas, čo je placka so syrom a šunkou. Mexické jedlo je bohaté na mäso, syr a avokádo. Perfektná dovolenková kombinácia, nie?

 

TIP: Tacos môžeš vyskúšať napríklad v Barskde&Chilantro.

 

 

Ak by si mal niekomu odporučiť niečo netradičné resp. menej známe z mexickej kuchyne, čo by to bolo? 

 

MOLE! Jednoznačne Mole. Názov pochádza zo slova omáčka v pôvodnom jazyku Nahuatl a odkazuje na množstvo rôznych omáčok v mexickej kuchyni. Len v štáte Oaxaca existuje sedem rôznych druhov Mole. Často podávaný s kuracím mäsom vrátane rôznych orechov, semien, korenín, papriky, banánov a čokolády. Príprava omáčky trvá najmenej deň, a preto sa konzumuje prevažne pri špeciálnych príležitostiach. Upozorňujem, že na prvý pohľad nevyzerá vôbec vábne :D

 

Máš nejaký tip čo robiť/nerobiť v prípade mexického jedla? 

 

Ako som spomínal, veľká časť mexického jedla štípe. Nikdy si v Mexiku nepýtajte neštipľavé verzie ich jedál - je na to oveľa elegantnejší spôsob ako dať Mexičanovi najavo, že štipľavé nie je práve pre vás. Stačí si vypýtať čili zvlášť :)

 

Ďakujeme Milanovi za zaujímavé odpovede a prajeme ďalšie pestré cestovateľské zážitky!