Ako si jedlo užiť bez plytvania?

Ako si jedlo užiť bez plytvania? 

V Bistro.sk veríme v zodpovedné podnikanie a uvedomujeme si úlohu, ktorú zohrávame pri pozitívnych zmenách v našom odvetví a životnom prostredí. Preto sme, ako súčasť Just Eat Takeaway.com v roku 2021 sľúbili, že do roku 2030 dosiahneme nulovú spotrebu. Pre nás to znamená zníženie emisií skleníkových plynov čo najbližšie k nule v našich kľúčových sektoroch.

Ako vieš  prispieť k zmene ty? 

Vedel si, že v slovenských domácnostiach sa vyhodí viac ako 40 % jedla ročne? Keďže nadpriemerná spotreba a kontaminácia sú najčastejším dôvodom vyhadzovania jedla, ponúkame ti zopár tipov, ako znížiť spotrebu a ako skladovať  jedlo efektívne. Tieto rady sú dobré nielen pre tvoju peňaženku, ale aj planétu

Ako si jedlo užiť bez plytvania?

My vieme, že si rád dopraješ niečo chutné. Poďme sa však pozrieť na to, ako to robiť rozumne. Si pripravený prispieť k zmene? Veríme, že malé zmeny môžu mať veľký dopad na našu planétu a ľudí okolo nás.

Tu je 5 tipov ako predísť plytvaniu jedla, ktoré si objednávaš. 

Premysli si objednávku predtým, ako si objednáš

Je jednoduché  pridať si k objednávke extra burger alebo hranolky, keď si objednávaš zo svojej obľúbenej reštaurácie. Predtým, ako si objednáš, sa však zamysli nad tým, koľko toho dnes naozaj dokážeš zjesť a skontroluj, či je možné zostatok tvojho jedla znovu bezpečne odložiť na ďalší deň. 

Postaraj sa o zvyšky

Objednal si toho priveľa? Nauč sa rozumne uskladniť čo zostalo. Vždy všetko vlož do čistej nádoby a nezabudni ju poriadne uzavrieť, aby si predišiel kontaminácii. Skontroluj, kde a ako dlho môžeš jedlo uskladniť a či si môžeš na jedle opätovne pochutnať. 

Podeľ sa 

Zostalo ti zo včera niečo dobré? Paráda, pozvi kamošov a vykúzlite zo zbytkov kulinársky zážitok. Prečo neskúsiť polievku zo zeleniny z tvojej poké misky alebo toast zapečený s kari? Pri experimentovaní s jedlom sa medze nekladú. 

Kompostuj to, čo nevyužiješ 

Jedlo, ktoré sa už nedá odložiť, sa dá ľahko kompostovať. Vlož zbytok jedla do nádoby na kompostovanie alebo jedlo umiestni do špecializovaného kontajnera na bioodpad. V dome môžeš uložiť kompostér na záhradu a do bytu sa zas bude hodiť menší typ kompostéra. Odpad v kompostéri sa postupne za pomoci mikroorganizmov rozloží a vznikne z neho organické hnojivo, ktoré môžeš použiť na vypestovanie tvojej obľúbenej zeleniny.  

Zisti pôvod potravín

Zisti odkiaľ tvoje jedlo pochádza. Aktívne sa zaujímaj o to, kto je dodávateľom mäsa, vajíčok alebo zeleniny v tvojej obľúbenej reštaurácii. Pozri si ich webstránku alebo sa ich aktívne pýtaj na to, odkiaľ ich suroviny pochádzajú.  Týmto spôsobom si môžeš vybudovať bližší vzťah k tomu, čo ješ. A ako to už býva, keď niečo máme radi, je nám ľúto tým plytvať. 

Najdôležitejšie však je užívať si chuť jedla aj naďalej. Jedlo má v prvom rade prinášať radosť, a tak si každé jedno sústo vychutnaj naplno. 

Tvoje Bistro.sk.