Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.

Vianočné chute svetových kuchýň

21.12.2017

Vianoce sú sviatky pokoja, lásky, porozumenia a najmä skvelého jedla! Čo tak tento rok ochutnať niečo netradičné? Posvietili sme si na vianočné špeciality typické pre zahraničné kuchyne.

 

 

Fínsky ryžový nákyp so škoricou

 

Fínskou vianočnou tradíciou je začať raňajky 24. decembra voňavým ryžovým nákypom so škoricou.

 

Fínsky ryžový nákyp

 

Ingrediencie: 200 g ryže, 2 vajcia, 8 dl mlieka, 30 g masla, soľ, 120 g práškového cukru, 1 balíček škoricového cukru, 1 polievková lyžica mletej škorice

Postup: Ryžu umyjeme, zalejeme mliekom, pridáme maslo. Osolíme, udusíme domäkka a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže pridáme polovicu cukru, žĺtky škoricový cukor a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh, z druhej polovice cukru. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Maslom vymastíme zapekaciu misku, jemne ju vysypeme strúhankou a na spodok poukladáme jemné vločky masla. Misku s nákypom vložíme do predhriatej rúry  a pečieme približne hodinu. Hotový ryžový nákyp posypeme škoricou. Podávame teplé!

 

Bieloruský vianočný boršč

 

V Bielorusku svoju štedrovečernú večeru začínajú vianočným borščom, ktorý každého zaručene zahreje! 

 

 

Ingrediencie: 500 g údenej šunky, 400 g hovädzieho mäsa, 300 g červenej repy, 600 g zemiakov, 250 g mrkvy, 100 g petržlenu, 100 g cibule, 20 g paradajkového pretlaku, 200 g masti 30 g cukru, ocot, 1 dl smotany, soľ

Postup: Uvaríme hovädzie mäso a šunku. Keď budú mäkké,  varíme so zeleninou, cibuľou a pretlakom.  Do vývaru z mäsa vložíme zemiaky a varíme. Zahustíme zápražkou. Necháme vrieť približne 10 až 15 minút, potom boršč dochutíme soľou, cukrom, octom a pridáme kúsky uvareného mäsa a červenú repu nakrájanú na rezance. Na vrch môžeme pridať smotanu.

 

Americký pečený moriak s jablkovo - gaštanovou plnkou

 

Najčastejším štedrovečerným chodom v Amerike je nepochybne plnený moriak s gaštanovou plnkou. 

 

 

Ingrediencie: 1 asi 5 kg moriak, mleté čierne korenie, soľ

Ingrediencie na plnku: 300 g gaštanov, 4 ks jabĺk, 1 zväzok tymianu

Postup: Moriaka očistíme, umyjeme v studenej vode a necháme poriadne odkvapkať. Opatrne vyrežeme hrudnú kosť, spôsobom, aby sme neporušili kožu a zvonku aj zvnútra ho mierne osolíme a okoreníme. Pripravíme si plnku. Umyjeme gaštany, jemne narežeme šupu a dáme piecť. Pečieme, až kým sa šupa nezačne odlupovať. Upečené ich olúpeme z kože a varíme v mlieku do mäkka. Jablká umyjeme, rozpolíme. Tymian umyjeme, usušíme a nasekáme nahrubo. Premiešame s jablkami a gaštanmi, osolíme a okoreníme. Pripravenou plnkou naplníme moriaka, zaistíme otvor špáradlami alebo zašijeme. Morku pečieme na pekáči s mriežkou. Dve hodiny pečieme na 160 stupňov. Potom teplotu zvýšime na 200 stupňov a pečieme ďalšiu hodinu. Ak po narezaní do stehna z mäsa vyteká číra tekutina, moriak je upečený. 

 

Nechce sa vám experimentovať v kuchyni? Chcete sa vyhnúť sviatočnému zhonu a poriadne si oddýchnuť? Objednajte si vianočnú klasiku! Kliknite na www.bistro.sk a vyberte si zo širokej ponuku skvelých jedál! 

 

 

Zdroj: Dobrú chuť a Bistro.sk